ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΛΟ-ALBEROBELLO…ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΗ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΧΟΜΠΙΤ…

Το Αλμπερομπέλο (Alberobello) είναι μικρή ιταλική πόλη στην επαρχία του Μπάρι, στην Απουλία, στη νοτιοανατολική Ιταλία. Η προέλευση της ονομασίας αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης. Ο δήμος τον Νοέμβριο του 2014 είχε 10.811 κατοίκους. Το Αλμπερομπέλο είναι διάσημο για τις μοναδικές κατοικίες του με τις κωνικές στέγες, οι οποίες είναι γνωστές ως “Τρούλοι”. Το 1996 η UNESCO ανακήρυξε το Αλμπερομπέλο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το Αλμπερομπέλο ήταν υπό φεουδαρχική κυριαρχία μέχρι τις 27 Μαΐου 1797, όταν ο βασιλιάς Φερδινάνδος IV των Βουρβόνων εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανέδειξε το μικρό χωριό σε βασιλική πόλη, απαλλάσσοντάς την από φεουδαρχική δουλοπαροικία. Το Αλμπερομπέλο παραμένει σήμερα ως η πολιτιστική πρωτεύουσα του Trulli της Valle d’Itria
Ιστορία
Το Αλμπερομπέλο ήταν υπό φεουδαρχική κυριαρχία μέχρι τις 27 Μαΐου 1797, όταν ο βασιλιάς Φερδινάνδος IV των Βουρβόνων εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανέδειξε το μικρό χωριό σε βασιλική πόλη, απαλλάσσοντάς την από φεουδαρχική δουλοπαροικία. Το Αλμπερομπέλο παραμένει σήμερα η μόνη πόλη όπου εξακολουθεί να υπάρχει ένα ολόκληρο τρίμηνο του Trulli[ασαφές] και στέκεται ως η πολιτιστική πρωτεύουσα του Trulli της Valle d’Itria
Τρούλοι
Η ιστορία αυτών των πολύ ειδικών κτιρίων συνδέεται με διάταγμα του Βασιλείου της Νάπολης κατά τον δέκατο πέμπτο αιώνα. Η τεχνική κατασκευής τους είναι παρόμοια με αυτήν, με την οποία κατασκευάζονταν οι πρωτόγονες καλύβες των προϊστορικών χρόνων. Κατασκευάζονταν χωρίς κονίαμα για να χρησιμεύσουν ως προσωρινά καταφύγια και αποθήκες, αλλά και ως μόνιμη κατοικία από μικροϊδιοκτήτες γης, εργάτες και αγρότες. Ο λόγος που προτιμούσαν τέτοιου είδους κατασκευές ήταν προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση από το Βασίλειο της Νάπολης, αφού πολύ εύκολα τα κτίσματα μπορούσαν να γκρεμιστούν και να κατασκευαστούν ξανά.
Τουρισμός
Trulli είναι το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο, καλωσορίζοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Υποδομές και μεταφορές
Το Αλμπερομπέλο συνδέεται με το υπόλοιπο της Απουλίας μέσω σταθμού του Σιδηροδρόμων Νοτιοανατολικής Ιταλίας.

ΠΗΓΗ:https://www.kefaloniapress.gr/lifestyle/taxidia/article/141160/gnoriste-to-paramythenio-alberobello-

Ταξιδεύουμε στην πανέμορφη πόλη της Ιταλίας και περπατάμε ανάμεσα στα σπίτια με τους διάσημους τρούλους στο Alberobello.

Όταν όλοι παίρνουν το δρόμο για τον Ιταλικό Βορρά, εμείς απολαμβάνουμε μια ξεχωριστή διαδρομή προς το μοναδικό Alberobello. Εάν ο δρόμος σε βγάλει στο Μπάρι, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να βρεθείς μέσα σε μια όμορφη πόλη με ακόμα πιο ιδιαίτερη ιστορία. Η πόλη των τρούλων (trulli), όπως είναι γνωστό το Alberobello θα σε μαγέψει με την πρώτη ματιά!

Πως θα πάω στο Alberobello
Η πρόσβαση στο Alberobello είναι αρκετά εύκολη. Με αφετηρία το Μπάρι, μπορείς να το προσεγγίσεις με το αυτοκίνητο (η διαδρομή είναι περίπου 1 ώρα), με τρένο από τον κεντρικό σταθμό του Μπάρι (το ταξίδι διαρκεί 90 λεπτά). Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις μια από τις εκδρομές μισής ημέρας, που διοργανώνονται στην περιοχή με λεωφορείο και ξενάγηση στα αγγλικά.

Τι θα δω στο Alberobello
Στο Alberobello θα πας για να ζήσεις τη μαγεία αυτού του τόπου. Θα περπατήσεις σε πλακόστρωτα σοκάκια ανάμεσα σε λευκά σπίτια με κωνικούς τρούλους, θα δεις ανθισμένους κήπους και θα γίνεις ένα με την ιστορία αυτού του τόπου. Οι φιλόξενοι κάτοικοι του σίγουρα θα θελήσουν να σου πουν την ιστορία του τόπου τους, ενώ καταστήματα με σουβενίρ αλλά και ιταλικές λιχουδιές σε περιμένουν σε κάθε γωνιά.

Το Alberobello έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1996 και λειτουργεί ως ένα φυσικό, ανοιχτό μουσείο στην Ευρώπη.
Η ιστορία πίσω από τα trulli
Μπορεί αυτή τη στιγμή εμείς να απολαμβάνουμε το τοπίο και να γεμίζουμε τη φωτογραφική μας μνήμη, όμως τα σπίτια με trulli δε χτίστηκαν με αυτό τον τρόπο για καλό σκοπό! Η ιστορία πίσω από τα trulli ξεκινά τον 15ο αιώνα, όταν το βασίλειο της Νάπολης επέβαλε μεγάλο φόρο για τα σπίτια. Έτσι, οι κάτοικοι του Alberobello για να αποφύγουν τη δυσβάσταχτη φορολογία, μόλις αντιλαμβάνονταν πως φτάνουν στο χωριό φοροεισπράκτορες γκρέμιζαν τα σπίτια τους. Για να μπορεί να γίνει αυτό, οι ντόπιοι έφτιαχναν τα σπίτια τους σαν κυψέλες με ασβεστόλιθο χωρίς καθόλου τσιμέντο, ενώ για τις κωνικές στέγες χρησιμοποιούσαν μεγάλες πέτρες τοποθετημένες σε κυκλικούς δακτυλίους

Κατά την περιήγησή σου στο Alberobello, θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις ανάμεσα στον παραδοσιακό οικισμό με τα trulli και να δεις τους ζωγραφισμένους τρούλους. Στις στέγες υπάρχουν διάφορα λευκά σύμβολα για να προστατεύουν τους κατοίκους από την κακοτυχία. Ακόμα, ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια με τους τρούλους θα βρεις καταστήματα αλλά και ξενοδοχεία που ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό αρχιτεκτονικής, όμως σίγουρα με περισσότερες ανέσεις.

Alberobello, στην Ιταλία: Το χωριό με τα σοκάκια που θυμίζουν Αιγαίο και τα σπίτια με τους τρούλους -Από τα πιο ιδιαίτερα μέρη
Είναι σχεδόν αδύνατον να μην το ξέρετε, αφού όλο και σε κάποιο scroll του Ιnstagram θα το έχει πάρει το μάτι σας. Tο μεσαιωνικό Alberobello, στην Απουλία της Ιταλίας, δεν είναι απλώς ένα κουκλίστικο χωριό, αλλά ένα ολόκληρο υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής.
Άλλωστε δεν υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο τα οποία περιτριγυρίζονται από ιστορικά σπιτάκια οι στέγες των οποίων μοιάζουν κάπως με ανάποδο παγωτό. Αυτό είναι μάλιστα ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνει το Alberobello τόσο συναρπαστικό και μοναδικό.
Eνας συνδυασμός φανταστικού και ρεαλιστικού κόσμου μαζί.

Το Alberobello στη Νότια Ιταλία
Βρίσκεται στη νότια ιταλική περιοχή της Απουλίας και οι φωτογραφίες του κατακλύζουν τα social media τα τελευταία χρόνια. Ποιος δεν θα ήθελε να περπατήσει μέσα σε αυτά τα φανταστικά και περίεργα σοκάκια με τις αξιοπερίεργες δομές;
Και μπορεί για δεκαετίες οι τουρίστες να παραγκώνιζαν την Απουλία, η οποία παρέμενε στη σκιά της Τοσκάνης, της ακτής του Αμάλφι, της Ρώμης και της Βενετίας, όμως τα τελευταία χρόνια έχει ξαναβρεθεί στο προσκήνιο, καθώς οι τουρίστες ανακαλύπτουν το παρθένο τοπίο και την όμορφη αρχιτεκτονική της.
Άλλωστε τα ολόλευκα σπιτάκια του με τους ξωτικίσιους τρούλους έκαναν την UNESCO να ανακηρύξει ολόκληρο το χωριό Alberobello Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Είναι περίπου 1.500 και το συνεπές στιλ κατασκευής τους δίνει στο χωριό μια πολύ ξεχωριστή, αρμονική εμφάνιση. Είναι πραγματικά διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο και αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της περιοχής.

Τα σπιτάκια είναι στην πραγματικότητα ασβεστολιθικά και πέτρινα κτίρια, χαρακτηριστικό παράδειγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής στην Ιταλία. Η ιταλική λέξη για αυτά τα σπίτια είναι trullis, είναι ουσιαστικά κωνικοί τρούλοι και τα περισσότερα χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.
Οι κωνικοί τρούλοι
Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς ανεγέρθηκε το πρώτο trulli, αλλά πιστεύεται ότι τα πρώτα χρονολογούνται ίσως και από τα μέσα του 14ου αιώνα.
Υπάρχει επίσης μεγάλη συζήτηση για το γιατί κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά -ορισμένες πηγές λένε ότι χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως αποθήκες και καταφύγια, άλλες λένε ότι ήταν οι μόνιμες κατοικίες εργατών.
Μία επίσης από τις πιο ενδιαφέρουσες θεωρίες είναι ότι αποτελούσαν μια περίπλοκη μορφή φοροδιαφυγής -οι φτωχοί αγρότες της εποχής δεν ήθελαν να πληρώνουν την υψηλή φορολογία που επέβαλε η Νάπολη και έτσι αποφάσισαν να χτίζουν αυτή τη βασική λιθοδομή, ώστε σε περίπτωση που έρχονταν φοροεισπράκτορες στην περιοχή να μπορούσαν εύκολα να το γκρεμίσουν. Οι καλύβες χρειάζονταν έξι μήνες για να ξαναχτιστούν και λέγεται ότι αυτό το τρελό σύστημα συνεχιζόταν για περίπου 300 χρόνια έως ότου το Alberobello έγινε επισήμως χωριό, αν και τώρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια μικρή πολη.

Σήμερα, το χωριό φιλοξενεί 1.500 από αυτές τις μικροσκοπικές καλύβες σαν παραμύθι, όπου στεγάζονται ξενοδοχεία, ιδιωτικές κατοικίες, εστιατόρια και μπαρ

H συνοικία Aia Piccola
Και επειδή όπως προαναφέραμε το Alberobello είναι πολυφωτογραφημένο, αν θέλετε να δείτε trullis αλλά με λιγότερο κοσμοπολίτικο αέρα, μείνετε μακριά από την περιοχή Rione Monti και κατευθυνθείτε προς την Aia Piccola, ένα πολύ λιγότερο γνωστό σημείο που εξακολουθεί να διαθέτει 400 καλύβες, πολλές από τα οποίες χρησιμοποιούνται ακόμα ως ιδιωτικές κατοικίες.
Εκεί ναι μεν υπάρχουν εστιατόρια, αλλά πραγματικά αυτοί οι ήσυχοι, ελικοειδείς δρόμοι είναι ιδανικοί για να απολαύσει κανείς τη μοναδική αρχιτεκτονική του Alberobello.

Tα σύμβολα στην οροφή
Πολλές από τις στέγες είναι βαμμένες με ασβεστωμένα σύμβολα, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με τον χριστιανισμό. Υπάρχουν όμως και κάποια γράμματα (S, C, S και D) τα οποία λέγεται ότι σχετίζονται με τους Αγίους, αν και κανείς δεν ξέρει σε ποιον συγκεκριμένο Άγιο αναφέρονται. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι τα σύμβολα έχουν αστρολογικές ή ειδωλολατρικές ρίζες, όπως το κακό μάτι για παράδειγμα.
Σε κάθε περίπτωση οι μυστηριώδεις αυτές ιστορίες κάνουν το Alberobello ακόμα πιο γοητευτικό.
Λίγες ακόμη φωτογραφίες από το χωριό με τις κωνικές στέγες:
Mοιάζει να ξεπήδησε από κάποιο παραμύθι…

Τη νύχτα…

ΠΗΓΗ:https://www.iefimerida.gr/travel/koyklistiko-alberobello-sti-notia-italia

Ένα από τα μέρη που σίγουρα θα επιστρέφαμε ξανά..
Ένα μέρος με ξεχωριστή ομορφιά που αγαπήσαμε διπλά, δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνουμε roadtrip στην Νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στην Απουλία και να μην επισκεφθούμε το Αλμπερομπέλο (Alberobello) ή αλλιώς την «πρωτεύουσα των τρούλων» εξαιτίας των παραμυθένιων τρούλων που κοσμούν τα περισσότερα κτίρια της πόλης.
Συγκεκριμένα είναι μια μικρή ιταλική πόλη στην επαρχία του Μπάρι που δεν έχει πάνω από 11.000 μόνιμους κατοίκους και είναι ευρέως γνωστή για τα παραμυθένια – χιλιάδες σπιτάκια της με το όνομα trulli. Τα 1.500 περίπου σπίτια με τους κωνικούς τρούλους χρονολογούνται από το 15ο αιώνα και όλη η πόλη έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.
Τα όμορφα και ιδιαίτερα σπιτάκια έχουν κατασκευαστεί με μια τεχνική που χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή, από ντόπιο ασβεστόλιθο χωρίς καθόλου τσιμέντο ή κονίαμα. Οι στέγες είναι φτιαγμένες από μεγάλες πέτρες και οι κορυφές συχνά έχουν περίτεχνο σχήμα, άλλοτε σφαιρικό, άλλοτε πυραμιδοειδές, ρομβικό, με σταυρό ή κάποιο άλλο σύμβολο, όπου προστάτευαν από το κακό μάτι αλλά και έφερναν τύχη στην οικογένεια που έμενε εκεί.

Τι να επισκεφθείς

Αν και όλο το μέρος είναι άκρως παραμυθένιο που όσες φορές κι αν το περπατήσεις και “χαθείς” στα στενά δρομάκια του πάντα θα σου φαίνεται λίγο, αξίζει όμως να κάνεις μια μικρή στάση στους Σιαμαίους Τρούλους και τον Κυρίαρχο Τρούλο του 16ου αιώνα, που είναι ο μόνος με δύο ορόφους και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο με την ιστορία και την εξέλιξη τόσο των Τρούλων όσο και του Aλμπερομπέλο. Ακόμη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται πολυάριθμα μουσικά φεστιβάλ που μαζεύουν αρκετό κόσμο, αν πάλι προτιμάς τις βόλτες στην φύση εκεί θα βρεις εξαιρετικά μονοπάτια για εξερεύνηση. Επίσης το Μουσείο του Ελαιόλαδου, το Μουσείο του Κρασιού αλλά και το Μουσείο Ειδών Χειροτεχνίας είναι από τα μέρη που αξίζουν να επισκεφθείς αλλά και να θαυμάσεις.
Χρήσιμα Tips
✈️ Απέχει μόλις μια ώρα από το Μπάρι αλλά και το Μπρίντιζι τα δύο κοντινότερα λιμάνια της Νότιας Ιταλίας που μπορείς να έρθεις απευθείας από την Ηγουμενίτσα.
✈️ Πολύ κοντά στο Αλμπερομπέλο υπάρχουν δύο φανταστικά μέρη που εμείς αγαπήσαμε πολύ το Λοκοροτόντο (Locorotondo) αλλά και το Οστούνι (Ostuni).
✈️ Η διαμονή σου στο Αλμπερομπέλο ίσως σου κοστίσει λίγο ακριβά αν αποφασίσεις να μείνεις σε ένα από τα σπιτάκια με τους τρούλους αλλά σίγουρα αποτελεί μοναδική εμπειρία.
✈️ Σε αυτό το υπέροχο μέρος σίγουρα πρέπει να αφιερώσεις μια ολόκληρη ημέρα.
✈️ Οι τιμές όσον αφορά το φαγητό, ποτό και καφέ είναι αρκετά ικανοποιητικές εως χαμηλές.

ΠΗΓΗ:https://thetravellers.gr/alberobello-to-paramythenio-xwrio-tis-italias/

Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν μικρά μπαρ και καφέ, καθώς και εστιατόρια και φυσικά πιτσαρίες. Μερικά μάλιστα στεγάζονται σε κτίρια με τρούλο (trulli)
Για όσους θέλουν να μείνουν εκεί, υπάρχουν πολλά μικρά ξενοδοχεία και ξενώνες- σίγουρα το καλύτερο θα είναι να επιλέξετε να μείνετε σε trulli

Πολλά κτίρια trulli λειτουργούν ως μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα και τουριστικά είδη.

Περισσότερες φωτογραφίες:

ΠΗΓΗ:https://www.travelstyle.gr/mikri-poli-italias-pou-exei-xaraktiristei-mnimeio/?amp

Μόλις μια ώρα. Τώρα θα χρειαστούμε από το λιμάνι του Μπάρι ή του Μπρίντιζι για να φτάσουμε στην πόλη που είναι ικανή να γεμίσει τη μνήμη της φωτογραφικής μας μηχανής. Κι όμως ελάχιστοι γνωρίζουν τη συναρπαστική πόλη της Απουλίας αφού οι περισσότεροι παίρνουν το δρόμο για τις πιο διάσημες πόλεις του ιταλικού βορρά.
Η μικρή πόλη των 11.000 κατοίκων μοιάζει να ξεπήδησε κατευθείαν από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ή κάποιο μεσαιωνικό παραμύθι. Και όχι άδικα. Χαρακτηριστικό της είναι τα 1500 περίπου σπίτια με κωνικούς τρούλους (trulli) που χρονολογούνται από το 15ο αιώνα ενώ ολόκληρη η πόλη έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Please follow and like us:
www.tokatafigiomou.com